YATAY KALIPLAMA HATTI
Yatay kalıplama hattı ile kalıplama tam otomatik yatay hat kum kalıplama hattında yapılmaktadır.
Kalıplama:
Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına “kalıplama” denir. Kalıplamada model ve maçadan başka yolluk, çıkıcı ve besleyicilerden de faydalanılır.
Yolluklar:
Döküm sırasında ergimiş metalin kalıp boşluğuna akışını kontrol ederek, kalıp boşluğunun tamamen doldurulmasını sağlamak üzere açılan yatay ve dik kanallara “yolluk” adı verilir» şematik olarak bir yolluk sistemi görülmektedir.Düşey yolluklar; yatay düzleme dik olarak yerleştirilirler, direkt olarak kalıp boşluğuyla temas etmezler.Yatay yolluklar; yatay düzlemde bulunur ve kalıp ile direkt temas halindedirler. Ergimiş metalin kalıbı bozmadan sakin bir biçimde kalıbı doldurmasını, bazı pislik ye cürufun kalıp boşluğuna girmemesini sağlarlar.
Yatay kalıplama hattında; Model plakası makineye sabitlenir. Makineye sabit içi açılı olan model kasaları ( derece ) model plakasının her iki yüzeyine sıkıştırılır. model plakası dikey konuma gelir. kum kasaların içine hava yardıyla basılır. kasa iç yüzeyinden basınç uygulayarak sıkıştırılır. Model ayrılır, kum kalıplar otomatik olarak birleştirilir. Dış kısmına kaçıklıkları önlemek için kasa yerleştirilir.
Yatay kalıplama hatları, çoklu hidrolik sıkıştırma ayakları kullanılarak farklı basınçlarda ve farklı sıkıştırma kuvvetleri elde edilecek şekilde imal edilmektedir.
Yatay Kalıplama Hattı